Pomozite svojoj deci da lakše uče – 9 saveta za roditelje

Istraživanja su pokazala da deca čiji su roditelji uključeni u proces učenja imaju bolje akademske rezultate, veće samopouzdanje i bolje se ponašaju u školi. Ipak, roditelji često nisu sigurni koji je najbolji način da pomognu svojoj deci, pa pribegavaju strogom nadzoru, striktnim pravilima ili obavljanju zadataka umesto samog deteta.

Evo predloga za 10 konstruktivnih stvari koje lako možete uključiti u svoju svakodnevnu rutinu i na najbolji način podstaći svog školarca da se ne boji škole i učenja

1. Ostvarite „partnerstvo“ sa učiteljima/nastavnicima

Da, treba redovno odlaziti na roditeljske sastanke. Ovo je odličan momenat da osmotrite kompletnu situaciju i bolje razumete okruženje u kome se vaše dete nalazi. Samim tim ćete lakše moći da doprinesete razrešenju problema sa kojima se dete suočava.

Otvoreno i iskreno razgovarajte sa edukatorima jer njihova uloga nikada nije samo prenošenje znanja. Oni bi morali da budu i pedagozi koji znaju dovoljno o psihologiji dece i svoj pristup prilagođavaju svakom učeniku. Slobodno im recite šta je ono što ste primetili kao slabe tačke svog deteta i probajte da zajedno pronađete način da se na tome radi.

Poslušajte njihove savete i opažanja bez odbrambenog stava. Svi za svoje dete mislimo da je savršeno, ali treba spustiti gard kada se radi o vaspitanju i obrazovanju. Povratna informacija jednog profesionalca može mnogo da znači za intelektualni razvoj vašeg deteta.

2. Pripremite dete za dan u školi na pravi način

Da li je vaše dete hiperaktivno i teško održava pažnju na časovima?

Postoje dve jako važne stvari o kojima treba voditi računa kako bismo sprečili ove probleme:

  • Količina sna – istraživanja pokazuju da je prosečnom učeniku osnovne škole potrebno 10-12 sati sna svake noći za optimalno funkcionisanje mozga. Zato je važno da imate utvrđenu rutinu i određeno vreme za odlazak u krevet koje se poštuje.
  • Hranljiv doručak – bilo zbog žurbe ili iz nekog drugog razloga, roditelji često preskoče da svojoj deci pripreme ovaj važan obrok pre nego što odu u školu. Izdvojite vreme za ovo svakog jutra i videćete promenu u ponašanju i nivou energije svog deteta. Ipak, izbegavajte tešku hranu, šećere ili previše testa. Doručak treba da bude bogat proteinima i da obezbeđuje „gorivo“ za celo telo.

3. Izdvojite vreme za razgovor o školi svakog dana

„Kako je bilo u školi?“

Dajte detetu vreme i prostor da vam ispriča sve što se desilo, i da to uradi bez straha od osude. Nemojte burno reagovati na njegove greške već dajte konstruktivne kritike, podršku i predloge za rešenje situacije. Ako se dete boji vaše reakcije, sigurno će sakriti od vas neke važne stvari koje su se desile.

Na ovaj način, svakog dana ćete analizirati dobre i loše stvari, oblasti sa kojima se muči i bolje ćete upoznati detetov način razmišljanja.

Ovo vreme može da bude u toku ručka kada je cela porodica za stolom, dok čekate u redu u prodavnici, dok se vraćate iz škole…

4. Podstaknite dete da više čita

Čitanje razvija maštu, kreativnost, poboljšava pisanje, tera na razmišljanje i povećava znanje.

Omogućite detetu da pronađe baš onaj žanr koji mu se dopada i dozvolite mu da istražuje. Iako su mnoge knjige i materijali dostupni onlajn, ipak je bolje da se služite papirnim izdanjima jer podstiču i čulo dodira što može samo da pospeši proces učenja.

Biblioteka je odlično mesto da vaše dete zavoli knjige. Pokažite na svom primeru da je odlazak u biblioteku uvek nova avantura kojoj se treba radovati jer nikada ne znamo sa kakvim blagom ćemo se vratiti kući. Bibliotekari na dečijim odeljenjima obično su vrlo prijatni, pozitivni i okrenuti deci. I ovo je dobra prilika za „partnerstvo“ koje će podstaći razvoj deteta u različitim sferama.

5. Obezbedite vreme i prostor za domaći i učenje

Deci u ovom uzrastu odgovara rutina jer im pomaže da održe disciplinu, uvek znaju šta da očekuju i lakše obavljaju sve zadatke.

Ovo je pogotovo važno „standardizovati“ ako imate mlađu decu koja će ometati školarca u toku školskih obaveza. Dakle, izdvojite određeno vreme i posebno prilagođen prostor bez distrakcija u kome vaše dete može da napiše svoj domaći i posveti se učenju u miru.

6. Gledajte edukativne programe zajedno

Postoji mnogo kvalitetnih dokumentaraca koje možete pogledati sa svojim detetom. Bilo da se radi o prirodi, istoriji, umetnosti ili nekoj drugoj oblasti koja je zanimljiva, izdvojite vreme i budite spremni da odgovorite na veliki broj pitanja. Nemojte se bojati toga da nešto ne znate. Ovo treba da bude avantura učenja na koju krećete zajedno, a ako dobijete neko nezgodno pitanje, uvek je tu Gugl.

7. Ne zaboravite nagradu

Imate sistem za disciplinu i posledice za neispunjavanje obaveza, ali da li imate sistem nagrađivanja?

Ne, ne treba obećavati materijalne nagrade kako bismo „ucenili“ dete da uradi ono što treba. Ovo je potpuno kontraproduktivno.

Nagrade ne moraju biti slatkiši, igračke ili novac. Možete uvesti porodični odlazak u park jednom nedeljno ako je dete svakog dana na vreme i u potpunosti uradilo svoj domaći. Razmislite šta je ono što će motivisati vaše dete da sve zadatke shvata ozbiljno.

Ono gde mnogo roditelja greši je da postave ovaj sistem, ali ga ne sprovode dosledno. Na taj način će se izgubiti „red“ i dete više neće biti spremno da uradi ono za šta mu je obećana nagrada.

8. Pokažite pozitivan stav prema učenju

Verovatno vam je jasno da deca ne rade ono što im kažete, već imitiraju ono što radite.

Zato je važno da sami razvijete pozitivan stav prema učenju i takvu energiju prenosite svom detetu. Dakle, domaći i učenje nisu strašna obaveza koju moraju da obave po svaku cenu jer će inače biti kažnjeni, niko ih neće voleti i neće uspeti u životu. Strogi i fatalistički pristup će doneti mnogo straha i dete se neće osećati prijatno jer će se stalno bojati greške.

Učinite učenje zanimljivim i pokažite detetu da postoji više nego jedan način da mu pristupi. Fokusirajte se na sve pozitivne strane znanja i razvijanja životnih veština.

9. Podstaknite samostalnost i odgovornost

Ovo je jedna od najvažnijih veština koje možete pomoći svom detetu da razvije.

Objasnite mu kako da bilo koji zadatak razbije u korake koje je potrebno da obavi i budite tu samo da nadzirete i pratite kako završava svoje obaveze. Svako usmeravanje zadržite za kraj aktivnosti kada ćete dati konstruktivnu povratnu informaciju. Na ovaj način, dete će naučiti da samostalno planira, sprovodi planove i lakše rešava probleme.

Takođe naučite dete da ove aktivnosti obavlja samo ako vi niste kod kuće i da vas telefonom obavesti o napretku.

 

Sve u svemu, samostalnost, podrška i pozitivan stav su ključ za ulogu roditelja u akademskom uspehu dece od početka školovanja.

Ukoliko želite da podstaknete intelektualni razvoj svog deteta, pogledajte 3 jednostavne vežbe koje razvijaju inteligenciju.

 

Kliknite na sliku za preuzimanje

 

Ostavite komentar


Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se na našu email listu kako bismo vam s vremena na vreme slali novine i akcije vezane za BrainOBrain Wizards.

Uspešno ste se prijavili

%d bloggers like this: