Zašto je neophodno „trenirati“ mozak od malih nogu?

Biceps nije najvažniji mišić za uspeh u životu. Mnogo je važnije da na vreme razvijemo „mišić“ za razmišljanje, odlučivanje i kreativnost. Da bismo pravilno trenirali mozak, važno je da razumemo kako funkcioniše ovaj organ i šta ga pravilno stimuliše.

Mozak ima dve polovine povezane svojevrsnim mostom koji se stručno naziva “Corpus callosum”. U nauci se te dve polovine nazivaju leva i desna hemisfera mozga i specifične su jer imaju potpuno različite funkcije. Jedna od opštih razlika ove dve hemisfere može da se predstavi na najjednostavniji način – leva strana je  “teorijska” i ima funkciju izražavanja u rečima, dok je desna “praktična” izražena u vidu slika.

razvoj mozga

 

Prirodno je da je uvek jedna strana mozga razvijenija u odnosu na drugu. Zbog tog disbalansa, psiholozi širom sveta danas savetuju roditelje da posmatraju svoju decu od ranog uzrasta, kako bi pokušali da odgonetnu moždanu neravnotežu i ono što je najbitnije, treba da otkriju  koja je hemisfera razvijenija. Pošto su nam poznate potpuno različite funkcije leve i desne hemisfere, na jednostavan način može da se otkrije dominacija jedne polovine.

Prilikom posmatranja deteta, moždani disbalans često može biti veoma očigledan. Recimo, dete  koje ima slabiju levu hemisferu, imaće problem s pisanjem i učenjem jezika, dok se kod onog sa nešto slabijom desnom stranom može javiti nespretnost, neobično držanje i manje razvijene motoričke veštine. Postoje tumačenja koja pojavu poteškoća prilikom izgovora reči (tzv. Mucanje) kod dece objašnjavaju kao posledicu razvijenije desne mozdane hemisfere u odnosu na levu, jer smatraju da u levoj hemisferi dolazi do prepreka koje upravo ometaju tečno izgovaranje reči.

Da li je moguće uspostaviti moždanu ravnotežu?

Mnoge studije su dokazale da je za pravilno funkcioisanje mozga veoma važno da leva i desna strana mozga budu u korelaciji. Poenta je aktivirati, tj. razvijati obe moždane polovine, koje doprinose uvećanju intelektualnih sposobnosti deteta i pozitivno utiču na imuni i digestivni sistem.

Kao što je već pomenuto, određeni nivo disbalansa postoji kod svakog deteta. Kod neke dece više dominira leva, kod druge desna strana mozga i to je sasvim normalno. Zato se danas sve više pažnje posvećuje redovnom praktikovanju adekvatnih vežbi uz pomoć kojih se postiže određena ravnoteža, čime vaše dete svakako neće izgubiti ono posebno što je imalo zahvaljujući tome što je jedna strana bolje razvijena. Samo ćete mu pomoći da razvije i drugu. A uz to, što je jako bitno, moći ćete da primetite kako se detetu poboljšava koncentracija, da je raspoloženje mnogo konzistentnije, motorne veštine bolje i naravno da je dete zdravije i veselije…

Razvoj leve i desne strane mozga uz pomoć „teretane za mozak“ (Brain Gym)

Još davne 1960. godine, dr Paul Dennison je želeo da pronađe način da pomogne i olakša proces učenja deci i odraslima koji su se smatrali „nesposobnim za učenje“. U svojim studijama je dokazao da čovek prilikom kretanja tela može da utiče na razvoj moždanih funkcija. Tako je postao pionir u oblasti kineziologije.

Kineziologiju definišemo kao nauku koja proučava zakonitosti upravljanja procesom vežbanja i posledice delovanja tih procesa na ljudski organizam što svakako unapređuje zdravlje. Danas postoji specijalna oblast – kineziološka psihologija, koja tumači psihičke procese i različite oblike ponašanja djece, mladih i odraslih za vreme i nakon sprovođenja nekog od oblika telesne aktivnosti, tj. aktivnosti s kretanjem.
Na osnovama kineziologije, doktor Dennison osmislo je specijalne vežbe koje je nazvao “brain gym”. Cilj brain gym-a je da se prilikom ponavljanja jednostavnih pokreta tela povezuje i razvija leva i desna hemisfera mozga, što utiče na poboljšanje pamćenja, koncetracije, razvoj inteligencije, efikasniju komunikaciju tj. veštinu govora, pisanja i čitanja. Takođe, to su opuštajuće vežbe koje nas osobađaju od stresa i treme.
Brain Gym je sastavni deo svakog časa u Wizards edukativnom centru. Ukoliko želite da Vaše dete trenira mozak, kontaktirajte nas putem sajta ili na telefon 061/230-40-40.

Ostavite komentar


Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se na našu email listu kako bismo vam s vremena na vreme slali novine i akcije vezane za BrainOBrain Wizards.

Uspešno ste se prijavili

%d bloggers like this: